I 1935 startades Svensk-Nederlänska föreningen av Dr Water Kaudern i Göteborg efter konsulen i Stockholms önskemål. Målet var (för att citera orginalbrevet) ”att i västra Sverige verka för sammanslutning av där bosatta nederländare och för Nederländerna intresserade svenskar samt därigenom och på annat sätt främja kännedom om och förståelse för Nederländerna”. I 1936 hade föreningen samlat 73 medlemmar med olika band till Nederländerna tack vare konsulatets stöd i Stockholm. Vårt största årliga evenemang är fortfarande St. Nicholas festen som firats sen 1944. Även om det nuförtiden är lätt att skaffa sig böcker och filmer på Nederlänska var det förr en av föreningens huvudmål att bidra till att hålla språket vid liv för de som bott i Sverige länge.
I Maj 1945 firades befrielsefesten i Trädgå’rn i Göteborg med traditionell ”klompendans” och samtidigt var det föreningens 10-års jubileum. Sedan dess har det varit tradition att organisera en årlig fest, men med åren har det ändrats om till Sommarfesten som firas i Augusti. Föreningen har under åren också hjälpt människor i nöd, inte minst under vattenkatastrofen i Zeeland 1953 där 630.000kr samlades in och skickades till de drabbade. Detta motsvarar mer än 8 miljoner kronor!
Denna förening har under många år haft kultur som sitt huvudintresse, med en underton av att träffa liksinnade medlemmar som kan dela med sig av erfarenheter om att flytta till eller från Sverige, att lära sig språket eller bara att hitta någon att babbla med samtidigt som man njuter av en kall öl tillsammans.
Mycket av föreningens historia har sparats och samlats i arkivet och snart kommer hemsidan att få en ny flik med intressanta inlägg från senaste 88 åren och mer!